Att leda en skola tillsammans genom en kris

I komplexa situationer ropar man gärna på ett toppstyrande, kraftfullt och sammanhållet ledarskap – gärna personifierat i en dominant och vägvisande individ. Detta understöds ofta av regelverk kring chefskap. I vardagens rutinmässiga lunk går det mesta bra att delegera, men när något oväntat händer sätter man för det mesta sitt hopp till den formella chefens enhetsbefäl. I en artikel i tidskriften Organisation & Samhälle visar Marianne Ekman, Johann Packendorff och Henrik W Svensson på ett alternativt förhållningssätt: att i stället visa tillit till den distribuerade ledarskapskultur som man i det här fallet byggt upp under flera års tid. Texten baseras på erfarenheter från forskarmedverkan i Örebro kommuns skolsystem, som under en längre tid arbetat med distribuerat ledarskap som utvecklingsstrategi. Specifikt handlar det om hur detta skolsystem hanterade covid-19-pandemin under våren och hösten 2020. Läs artikeln här! #ledskut

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.