Prestationsbaserad styrning i akademin

Forskning handlar om att vinna, pröva och ompröva mänsklig kunskap. Samtidigt kretsar samtalen inom akademin påfallande ofta om egna och andras prestationer, snarare än om forsknings­frågor. Hur kommer det sig att ledning och utveckling av akade­misk verksamhet i stor utsträckning blivit liktydigt med att mäta, kontrollera och rapportera? I en ny bok av Anders Broström, Marianne Ekman, Lars Geschwind, Monica Lindgren och Johann Packendorff undersöks och diskuteras framväxten av instrumentalistiska förhållningssätt och attityder, och hur detta i förlängningen påverkar universiteten som sam­hällsinstitutioner. Boken ingår i rapportserien Samhällets långsiktiga kunskapsförsörjning och kan laddas ned här.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.