Johann Packendorff hade förmånen att få moderera boksläppet av Louise Bringselius nya bok Tillitsprincipen på Handelshögskolan i Stockholm. Inbjudna gäster på scen var företagsledarna Carl Bennet och Hélène Barnekow, som båda gav intressanta perspektiv på och erfarenheter av tillit som förhållningssätt i ledningsarbete i näringslivet.
Louise inledde med att berätta varför tilliten är särskilt viktig i vår tid och den tunga forskningen bakom. Talade om hur det ställer krav på styrning, organisering och beteenden när vi vill stärka experterna på golvet samt ge dem förutsättningar handlingsutrymme. Särskilt viktigt är det i offentlig sektor med närhetsprincipen och demokratin som ska ge människor inflytande. Berättade förstås även om de tolv vägval som boken fokuserar på.
Carl Bennet talade därefter om varför tilliten är grundläggande från framgång i näringslivet och vad den har betytt för honom. Hur man i en styrelse behöver ge utrymme åt VD att leda företaget och hur alla behöver undvika att belasta varandra i onödan. Om hur uppföljning skiljer sig från kontroll och är mer konstruktivt och om att acceptera fel och misstag så att de kan användas för lärande.
Hélène Barnekow talade om hur man behöver vara en god förebild som ledare och t ex vara beredd att t ex själv ta pass i kundtjänst för att visa att det är viktigt. Om att värna om sin tid så att den inte äta upp av styrningsfrågor och att vara tillgänglig för kontakter från verksamheten. Hon berättade också hur hon personligen har erfarit att det svenska ledarskapet är väldigt annorlunda mot ledarskapet i många andra länder.